2014. április 12., szombat


Bohém séta Jeruzsálemben
Pészach előtt néhány nappal a Bohém túrázók Jeruzsálembe látogattak el. Idén a Pészach és a Húsvét közel esett egymáshoz és ez jó alkalom volt arra, hogy a két ünnep közötti kapcsolatot személyesen vegyük szemügyre.

A Jaffa kapunál találkoztunk és ott először az Óvárost körülvevő fal történetével ismerkedtünk meg. A falat az 1530-as években ugyanaz az Első (Nagy) Szulejmán szultán építtette aki Magyarország történelmében is fontos szerepet játszott. Ő volt a Mohácsi csata győztese, Buda elfoglalója és végül Magyarországon halt meg, Szigetvár ostrománál. 

A kapun belépve jobbra a Fellegvárt néztük meg, melyet hagyományosan Dávid tornyának neveznek, noha Dávid király koránál jóval későbbi építmény. Heródes idején három magas torony állt itt, az egyiknek az alapjait ma is ki lehet venni. Mai formáját a keresztes illetve az oszmán korban kapta meg.

Vele szemben áll a  Messiás templom. Ennek az 1849 ben épített anglikán templomnak különleges története van. A templom kezdeményezője a londoni székhelyű "a Kereszténység zsidók közötti terjesztését elősegítő egyesület".  Ez a keresztény egyesület a zsidók szentföldi letelepedését és egyben keresztény hitre térítését tűzte ki céljának. Ezt segítette elő Jeruzsálemben egy kórház és egy iskola alapításával illetve ezzel a templommal. Az alapkövet az első szentföldi anglikán püspök a zsidó származású Michael Solomon Alexander tette le aki azonban már nem érte meg a felszentelést. A templomban sok a hébernyelvű felirat és zsidó motívum. A templom melletti épület egyik szobájában a történelmi Jeruzsálem makettjeit nézhettünk meg.

Betértünk az örmény Szent Jakab templom udvarába, ahol az örmény művészetet csodálhattuk meg.

Következő állomásunk a Cion hegy volt. Ott egy épületben található a zsidó királyi ház alapítójának Dávidnak a sírja és fölötte az a terem ahol a hagyomány szerint az Újtestamentumban leírt Utolsó Vacsorát fogyasztották Jézus, Dávid leszármazottja, és a tanítványai. Az utolsó vacsora tulajdonképpen egy Széder este volt. A bor és a kenyér onnan került a mise kellékei közé. 

A Cardón és a zsidó negyeden keresztül a Nyugati falhoz jutottunk. Ez a hatalmas építmény csak a támfala  volt a Templomhegy mesterséges fennsíkjának ahol a Második Szentély állott. A nap minden órájában vannak itt imádkozók.

További utunk mohamedán negyeden keresztül a Via Dolorosára, azaz a Keresztútra vezetett ahol Jézus utolsó útját kísértük, végül a Szent Sír templomnál fejeződött be a séta.


További képeket itt nézhettek a kirándulásról: 


https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.840247099322992&type=1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése