2013. november 23., szombat

Bohém barangolás (5)

A Cionizmus nyomában (I.)
Ahogy mondják, evés közben jön meg az étvágy. A bohémok társasága is, a rövid tel-avivi városnéző séták után újabb, komolyabb kihívásokra vágyott, így november 23-án egésznapos autóbusz-kirándulást tettünk. Közel harminc vállalkozó kedvű utazó indult el szombat reggel a tel-avivi vasútállomásról, hogy Dan Diamant idegenvezető és a buszvezető Uzi segítségével egy érdekes és kellemes napot töltsön el együtt.

A túra az idei bohém barangolások „A Cionizmus rövid története – élményeken keresztül” című sorozatának első állomása volt. A sorozat autóbusztúráin a résztvevők nyomon követhetik majd a cionizmus történetének főbb eseményeit és helyszíneit.

Az első túra témája a zsidóság életét követte végig a Szentföldön a modern kor előtt. Sokakban az a kép él, hogy miután a rómaiak i.sz 70-ben elfoglalták és lerombolták a jeruzsálemi Szentélyt, egyszerre megszűnt a zsidó élet Izraelben, és ez a helyzet csak a XIX. század végén, a modern cionizmus megjelenésével változott volna meg. Mint a túra résztvevői a helyszínen meggyőződhettek róla, ez nem pontosan így van.

Utunk első állomásaként a Cipori Nemzeti Parkba látogattunk el. Cipori a római korban, az i.e. első században lett Galilea fővárosa. Jelentős zsidó lakossága volt, fénykorát az i.sz. második században érte el, Jehuda Hanaszi zsidó bölcs idejében, aki ezen a helyen szerkesztette meg monumentális művét, a Misna hat kötetét.

Először Cipori jó állapotban megmaradt víztározóját és föld alatti vízvezetékét néztük meg. A sötét alagútban a zseblámpák fényénél mindjárt családiasabb lett a hangulat. A folytatásban a város fő utcáit, majd épületeket és gyönyörű padlómozaikokat tekintettünk meg. A dombon az ottomán kori erőd tetejéről Alsó Galilea csodálatos panorámájában gyönyörködhettünk. Végül az i.sz. ötödik században épült zsinagóga különleges mozaikpadlóján zsidó, görög és bibliai motívumokat is felfedezhettünk.
 

 

Utunk következő állomása az Arbel hegy volt. Az ott található ókori zsinagóga romjai megtekintése után nagy kalandba vágtunk: csapatunk leereszkedett az Arbel és a Nitai hegy közötti völgybe. A meredek, sziklás hegyoldal sokaknak nem volt könnyű terep, de egymást segítve hamar leértünk a hegy aljához, ahonnan már kényelmesebb út vezetett tovább. Útközben számtalan, a hegyoldalon jóízűen legelésző marhával találkoztunk, de a társaság néhány tagja szerencsére biztosított bennünket, hogy teheneket látunk, nem vad bikákat.

A völgy alján várt ránk az autóbusz, és bevitt minket Tiberiás városába. Tiberiás is fontos szerepet játszott a zsidó életben, itt szerkesztették a Jeruzsálemi Talmudot, itt találták fel a ma is használatos héber magánhangzó pontozást. A tiberiási zsidó közösség egészen a tizedik századig fennállt, mindaddig, amíg a város egy földrengés során teljesen romba nem dőlt. Később, már a tizenhatodik század közepétől újabb és újabb zsidó közösségek telepedtek le és élnek itt mind a mai napig. A hangulatos régi házak közt elsétáltunk a Kineret-tó partjára, ahol a túra végén az alkonyi fényben élvezhettük a tavat körülölelő hegyek látványát.

 

További képeket a kirándulásról itt találtok:

https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.755598154454554&type=1

valamint az esemény meghívóján:

https://www.facebook.com/events/678289318871198/?ref_dashboard_filter=calendar

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése