2013. október 19., szombat

Bohém barangoló 4. Tel Aviv tengerpartján

 

A Bohém Barangolók az idei október egyik vasárnapján Dan Diamant idegenvezető segítségével a tel-avivi tengerparttal ismerkedtek meg. Az időjárás-felelős nagyon jól végezte a dolgát, napos de nem túl meleg időben sétálhattunk. Nagyon sokan járnak a tengerpartra fürödni, sétálni, egy sört meginni, vagy esetleg randevúzni, de érdekes kicsit megismerni a hely egy másik arcát is.

A társaság a Jarkon folyón átívelő gyalogoshíd mellett gyülekezett. A törzstagok mellett új résztvevők is feltüntek, és jónéhány gyerek is eljött.

Először a Jarkon folyó torkolatához mentünk és megpróbáltuk megállapítani, hogy merre is folyik ez a folyó. Mivel a Jarkon folyó eredeténél, Ros Haajin mellett, az Izraeli Vízművek a víz nagy részét az országos vízhálózatba szivattyúzza, így ez nem is volt olyan könnyű feladat.

A mellettünk levő magas kémény a Reading erőmű része. Megtudtuk, hogy az erőmű és az egyik közeli ramat-avivi utca névadója nem más mint Reading első márkija aki 1860-ban Daniel Isaacs (vagy magyarosan Izsák Dani) néven látta meg a napvilágot, egy londoni zsidó szőrmekereskedő fiaként. Mint jogász és politikus szép karriert futott be a Brit Birodalomban, egy időben India kormányzója is volt. Mint aktív cionista az Izraeli Elektromos Művek egyik alapítója volt és így róla nevezték el az egyik első nagy erőművet.

A Wauchope gyalogoshídon átkelve a tel avivi kikötőbe értünk. A harmincas években épült kis kikötő fontos szerepet játszott a város életében, ma pedig népszerű szabadidő és szórakoztató központ. Az elfáradt sétálók az itt található kedves piacon ehettek, ihattak.

A parton továbbmenve a Hilton szálloda melletti parkban szabadtéri szoborkiállítást és egy régi arab temetőt tekintettünk meg. Az egyre melegebb idő sem tántorította el a bohémokat. A Dan szálloda mellett kiderült, hogy 1933-ban innét indult utolsó útjára Haim Arlozorov, mielőtt az akkor még elhagyatott tengerparton meggyilkolták. Ez a politikai gyilkosság nagy port vert fel annak idején. Kevesen tudják, hogy a gyilkosság feltételezett indítéka az volt, hogy Arlozorov a náci Németországgal tárgyalt a kivándorló zsidók vagyonának a kimentése céljából. Ezt a tárgyalást sokan egyfajta árulásnak látták. Gyanuba keveredtek jobboldali cionisták, arabok, németek, angolok, de tulajdonképpan ma sem tudjuk, kik voltak a gyilkosok.

Utunkat a London téren fejeztük be, ahol az illegális bevándorlásnak szentelt emlékművet nézhettük meg. Megismerkedtünk azzal a küzdelemmel amit a palesztinai zsidó közösség vívott az angol bevándorlási politika ellen és néhány hajó útjának hősies történetével is.

A mintegy háromórás út után mindenki megérdemelte az otthoni pihenést és a jó ebédet.

További képeket itt találtok:

https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.744079235606446&type=1
 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése