2013. június 30., vasárnap

Bohém barangoló (2.)
Jaffa kincsei
 
 
 
 
Némi fáradtság,  jókedv és élénk érdeklődés jellemezte a Bohém barangolás első, jaffai túrájának résztvevőit. A huszonnégy fős társaságban minden korosztály képviselte magát, s Dan, az idegenvezetőnk, nagy örömére a csapat nem csupán passzív befogadóként vett részt a reggeli városnézésen. Rácsodálkoztunk a szebbnél szebb épületekre, amik mellett eddig úgy mentünk el, hogy történetükről alig ismertünk valamit, s közben kérdeztünk, s kérdeztünk megállíthatatlanul. 

Jaffa már évezredek óta fontos kikötőváros. Egyiptomiak, filiszteusok, zsidók, rómaiak, arabok, törökök és angolok váltották itt egymást. A régi Jaffa ma is látható arculata az ottomán uralom vége felé alakult ki. Ugyanarról az ottomán, más néven török, birodalomról van szó, amelyik Magyarország történetében is fontos szerepet játszott. A Nándorfehérvári csatától a Mohácsi vészen keresztül egészen Buda visszafoglalásáig. Az Ottomán birodalom 1516-tól egészen az első világháború végéig, 1918-ig uralkodott a Szentföldön. A jeruzsálemi Óvárost körülvevő fal, Akkó, Jaffa és Cfát régi negyedei mind az ottomán időkben épültek

A séta az Óratorony térről indult. A tér közepén álló torony, a tetején az órával, az utolsó ottomán szultán Második Abdul Hamid idején épült, a modernizáció jelképeként. Hiszen ha mindenki pontosan tudja, hogy hány óra van, hatékonyabban tudnak az emberek dolgozni.

Maga a tér, amely a régi városfalon már kívül esett, a XIX. században alakult ki. Itt állt az Új Szeráj (azaz a kormányzó rezidenciája), a kormányzó lakóháza, a rendőrség, ami egyben a börtön épülete is volt, s amelyet most butik szállodává alakítanak át. Az Új Szeráj épületében a Függetlenségi Háború idején a jaffai arab fegyveresek főhadiszállása rendezkedett be. Ahogy a harcok egyre nagyobb méreteket öltöttek, 1948 januárjában a LECHI nevű zsidó földalatti szervezet fölrobbantotta az épületet.

Az Óratorony tér után keskeny utcákon haladtunk tovább a régi piac épületei mellett, majd megérkeztünk a több mint százötven éves MANULI fogadó elé, amely ma egyszerű lakóházként szolgál. Az akkori idők szokásának megfelelően a földszinten raktárak és istállók voltak, az XIX. század második felében a fogadó a zsidó közösség összejöveteleinek is a színhelye volt, más épület akkor nem állt rendelkezésre.

Továbbhaladva a sikátorokon keresztül a Mahmudija mecsethez érkeztünk. A XIX. század elején felújított mecsetet Mahmud A-Sami agáról, Jaffa akkori kormányzójáról nevezték el. A mecset színei, a fény játéka a gyönyörű üvegablakokon a legkisebbek figyelmét is megragadták.

Mahmud aga fontos szerepet játszott Jaffa fejlődésében: felújította a városfalakat, újjáépítette a város kapuját, és ezt a mecsetet is. A mecset oszlopokkal körülvett udvarába lépve nagy csend fogadott minket. Az egyik oldalsó udvarban az imádkozás előtti mosakodásra szolgáló csapok egy hatalmas építménybe vannak beillesztve, az építmény a jeruzsálemi Szikla Dómot formázza. Miután cipőnket levettük, a mecsetbe belépve megcsodálhattuk a hatalmas belső teret, a gyönyörű geometriai mintával festett falakat és kupolát, a korlátok fafaragásait és a padlót teljesen beborító szőnyegeket.

Az egyre melegebb idő nem riasztotta el a városnézőket, hogy megmásszák a Jaffa óvárosa közepén álló dombot. A négyéves Szalai Lia az egyik legfrissebb gyaloglóként szinte elsőként ért fel a csúcsra a HaPisgah kertben. Útközben egy etióp lakodalmas menettel is találkoztunk, majd a tetőre érve megcsodálhattuk az ott álló biblia témájú szobrot és a nagyszerű kilátást a tel-avivi tengerpartra. S miközben a Szent Péter templom és Androméda sziklák történetével ismerkedtünk, az is kiderült, hogy bizony van mit tanulnunk az idősebb generációtól, többek között a görög mitológiáról... A városnézést a római katolikus templomban fejeztük be, ahol az afrikai keresztény közösség néhány tagjának elsőáldozási ceremóniáját is megnézhettük.

 A napsütésben némileg kitikkadt vándorok a kirándulás végén örömmel ráztak kezet, s egyöntetű véleményként hangzott el, érdemes volt a sabatot aktív pihenésre felhasználni. Köszönet a felkészült idegenvezetőnek, Dan Diamantnak és feleségének Annamarinak a nagyszerű szervezésért és a mókás ajándékokért! A Bohém barangolás következő állomása Tel Aviv lesz, augusztusban egy esti séta alkalmával ismerkedünk majd a világváros nevezetességeivel.  
 
 
A jaffai városnézésen készült képeket itt tekinthetitek meg:
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése